PKN
Protestantse Gemeente te Halsteren / Nieuw Vossemeer
 
De boom die alles ziet De boom die alles ziet

Deze oude beuk is te vinden op de Protestantse Begraafplaats, aan de Kromstraat te Halsteren. De boom is geplant rond 1895 toen de hervormden van het recht gebruik maakten om een begraafplaats in te richten, in het overwegend katholieke Halsteren.
Er werd een zeer bescheiden kerkhofje aangelegd, omdat er in die tijd slechts een handvol protestanten waren.
  


                                   
           

De beuk, fagus sylvatica (de soortaanduiding is afgeleid van "silva" = bos), is van nature een inheemse boom. Zij kan 200 tot 300 jaar oud worden en een hoogte van 40 meter bereiken. Het is een plant uit de napjesdragerfamilie. Dit betekent, dat de beukennootjes worden omsloten door napjes, waarin twee nootjes zitten. De bast is glad, grijs en dun te noemen. Dit verklaart dat de boom gevoelig is voor zonlicht, waardoor de schors kan verbranden.

Het enorme fijne bladerendek beschermt de stam en de aarde er omheen tegen het vele zonlicht en de brandende zon. De bast van de beuk schijnt hier heel gevoelig voor te zijn. De aarde rond de stam en onder de kruin blijft in de schaduw, zodat de grond minder snel droogt omdat de wortels gevoelig zijn voor een constante waterhuishouding. Dit alles maakt dat de beuk, en deze boom speciaal, zo uniek is. De omtrek van de stam bedraagt 420 centimeter
De kruin, in welk seizoen ook, laat het licht langs en door zijn bladerendek vallen en geven speelse schaduwen op de stam. In de herfst, als de bladeren verkleuren, is er een heel palet van kleuren te zien. Tot dat de bladeren gaan vallen.
In de winter, als de kaalheid van de takken is te zien, geeft het een lijnenspel dat weerkaatst in de schaduwen op de stam.
 
terug
 
 

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 15-09-2020 om 20.00 uur
meer details

Inloopochtend Nieuw-Vossemeer
datum en tijdstip 07-10-2020 om 10.30 uur
meer details

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 20-10-2020 om 20.00 uur
meer details

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 17-11-2020 om 20.00 uur
meer details

Inloopochtend Nieuw-Vossemeer
datum en tijdstip 02-12-2020 om 10.30 uur
meer details

 
Berichten voor de website?
Laat het ons weten! e-mail naar: pghanv@gmail.com
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.