PKN
Protestantse Gemeente te Halsteren / Nieuw Vossemeer
 
Het koororgel Het koororgel
Het zal nog maar weinigen bekend zijn dat de Martinuskerk ooit een koororgel bezat: van 1962 tot 1969 stond het aan de noordkant van het Koor. Na de ingebruikname van het historische Timpe-orgel, in december 1967, verhuisde het naar Nieuw-Vossemeer.
Na de oprichting van de Cantorij ontstond er behoefte aan een instrument dat dichtbij de dirigent en het koor staat, maar vanwaar ook de gemeentezang kan worden begeleid. Een vanuit de verte begeleidende organist is als een buschauffeur sturend vanaf de achterbank van zijn bus: ondanks technische middelen nooit ideaal.
Zo'n instrument hebben we sinds kort in ons bezit. Een pijporgel van de firma Pels en Van Leeuwen, gebouwd in 1980 voor het zaalkerkje van de Gereformeerde Gemeente in Rouveen. Het stond daar op een balustrade. Dit gebouw is in 2017 en 2018 van binnen grondig gerenoveerd (betonnen vloer, etc.), waarbij het orgel onder een groot zeil was afgedekt. Na die renovatie nam de organist, tevens muziekschooldocent orgel, het initiatief het pijporgel te vervangen door een elektronisch twee-manuaals instrument (Monarke). Het pijporgel werd gedemonteerd en weer opgebouwd in Veenendaal. Na aankoop, 14 november 2018, werd het voor een tweede maal gedemonteerd en opgesteld in onze Martinuskerk. Het heeft dus nogal wat meegemaakt, zodat het wenselijk was het geruime tijd te laten acclimatiseren.
Tijdens het eerste zonnige weekend van dit jaar werd het velen duidelijk dat de zon een nadelige invloed zou hebben op het orgel. Er werd aan lakens of aan gordijnen gedacht, maar we besloten het te verplaatsen. Dat gebeurde op 3 maart, na de dienst. Koffiedrinkende dames keken onthutst toe hoe hun eega's met groot spierballenvertoon het orgel naar de overkant trokken en duwden. Een historisch ogenblik: wie ter wereld heeft ooit een orgel zien oversteken?
Inmiddels is het orgel op de ongelijke vloer waterpas gesteld, er is verlichting en een spiegel aangebracht,  het onbehandelde hout is geïmpregneerd waardoor de kleur wat meer bij het houtwerk van de kerk past.
Orgelbouwer Nijsse heeft op 1 april het instrument gestemd, maar komt begin mei terug om enige basis-registers te herintoneren. Bij de bouw van het orgel zijn de pijpen geïntoneerd naar de toen geldende "Neobarok" mode: pijpen moesten helder en sprankelend klinken, maar dat vertaalde zich vaak in dun, vlak, scherp, "prikkkerig". Een cantorij of een solist dreigen hierdoor te worden overstemd. Gelukkig is de toon van een pijp op veel manieren te beïnvloeden. Dit intoneren  is een tijdrovend en specialistisch werk, binnen de orgelbouw een vak apart. Na deze her intonatie zal het orgel voller, rijker en vooral minder fel gaan klinken.
Inderdaad, een orgel is geen koffieapparaat dat je even aansluit, maar ons geduld zal hopelijk beloond worden.
Edu de Goffau.

 
terug
 
 

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 15-09-2020 om 20.00 uur
meer details

Inloopochtend Nieuw-Vossemeer
datum en tijdstip 07-10-2020 om 10.30 uur
meer details

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 20-10-2020 om 20.00 uur
meer details

Vergadering kerkenraad
datum en tijdstip 17-11-2020 om 20.00 uur
meer details

Inloopochtend Nieuw-Vossemeer
datum en tijdstip 02-12-2020 om 10.30 uur
meer details

 
Berichten voor de website?
Laat het ons weten! e-mail naar: pghanv@gmail.com
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.