Kerkenraad Kerkenraad

Op 23 februari jl. is namens de kerkenraad zowel in Nieuw Vossemeer als Halsteren een van de stappen toegelicht die in het kader van de visie op de toekomst genomen zullen worden. Dit betreft het aantal erediensten dat wij binnen onze gemeente houden. Al eerder is toelichting gegeven op deze visie en is het proces met de gemeente gedeeld. In dit geval betreft het echter een hele concrete, nabije en merkbare verandering. We zullen namelijk per 1 juli a.s. naar één eredienst per zondag gaan. Op deze datum begon altijd al het zomerrooster; vanaf dit jaar zal dit rooster vervolgens aangehouden worden. Daarmee verandert de vanzelfsprekendheid waarmee al sinds lange tijd op de zondagochtend zowel in Halsteren als NV een eredienst wordt gehouden.

In de nieuwe opzet zal op de eerste en derde zondag van de maand eredienst gehouden worden in Nieuw Vossemeer, de tweede en vierde in Halsteren. De aanvangstijd zal in het algemeen 10.00 uur zijn. Op kerkelijke hoogtijdagen zoals Pasen, Pinksteren en kerstochtend zal in beide kerken dienst gehouden worden, evenals bij de gedachtenis der overledenen. 4 Maal per jaar is er een 5e zondag van de maand, ook dan zal in beide kerken dienst zijn. Deze stap kent verdere praktische details, die in de komende maanden nog de nodige aandacht zullen krijgen.

De kerkenraad heeft nadrukkelijk stilgestaan bij hoe deze verandering mogelijk zal worden ervaren. Wij realiseren ons dat dit geen gemakkelijke boodschap is, dat het een manifestatie is van de kwetsbaarheid van onze gemeente, van tijden die veranderen, dat dit kan voelen als verlies of afscheid van iets dat zo gewoon en dierbaar was en nu niet meer vanzelfsprekend. Argumenten bieden daarbij niet altijd tegenwicht aan het gevoel dat een stap als deze met zich mee kan brengen.
Toch mag niet onbenoemd blijven dat veranderingen ook ruimte geven; ruimte voor nieuwe initiatieven, waarbij de aandacht dus niet alleen uit kan gaan naar de toekomst van de kerk maar ook naar de kerk van de toekomst. Ontwikkelingen blijven volgen, evalueren en bijsturen hoort hier ook bij.

Afsluitend hebben we in onze toelichting over deze stap verwezen naar hoop en vertrouwen: Hoop die we kunnen putten uit ons eigen vermogen en talent om gemeente te zijn, maar ook vertrouwen dat Gods woord zijn weg naar de toekomst zal vinden, hoe dan ook, hoe klein het ook begint. Al is het zo klein als een mosterdzaadje.
Namens de kerkenraad,
Martin en Muriel Vooijs.